Kommentar i Bogmarkedet den 14. september 2009
Der var engang, hvor den eneste Ferdinand, jeg kendte, var ham fra Munroe Leafs skønne billedbog, som Walt Disney gjorde til en uforglemmelig tegnefilm: Mens alle de andre tyre drømte om at komme til Madrid og optræde i den store tyrefægterarena,sad Ferdinand på sin blomstereng og duftede til korkegen, fredelig og rolig… lige indtil han satte sig på en humlebi! Ja, og så kendte jeg selvfølgelig den filipinske diktator Ferdinand Marcos, ærkehertug Franz Ferdinand og Manchester Uniteds forsvarsklippe Rio Ferdinand…
Men nu er der en ny Ferdinand på banen, og han har efterhånden gjort væsen af sig i nogle år. Uden de store armbevægelser, er det lykkedes ham at sætte sit solide aftryk på forlagsbtranchen og bogsalget, og selvom jeg ikke kender forlæggerne, antager jeg at de er både selvbevidste og høflige, siden de holder på de formelle tiltaleformer fra verden af i går og kalder sig selv: Hr. Ferdinand.
Jeg har naturligvis bemærket, at Hr. Ferdinand har blockbusterforfattere som Dan Brown og Alaa Al-Aswany, samt flere nye seje thrillerfolk, på programmet. Jeg har også bemærket, at forlaget udsender Da Vinci-efterfølgeren, Det forsvundne tegn, i et første monsteroplag på sensationelle 110.000 eksemplarer!
Hvis man konsulterer forlagets egne nyheder på hjemmesiden, vil man opdage, at det at være forlægger med Dan Brown på programmet, svarer til at være drengen med guldbukserne. Forlagets nettoomsætning er steget med over 23% selvom bogsalget generelt falder i branchen, og derfor opjusterer forlaget forventningerne til koncernomsætningen i 2009 fra 15,2 % til 29,4 %.
Dette imponerende regnskab omfatter vel at mærke ikke Det forsvundne tegn, der dels først udkommer den 16. november (kun to måneder efter udgivelsen i USA), dels har sit helt eget regnskab, som Hr. Ferdinand formulerer det. Teknisk set må det vel betyde, at den nye Dan Brown-roman er placeret i sit helt eget selskab, hvilket vel må skyldes nogle aktionærtekniske ting, som jeg ikke kan gennemskue. Her må vi have nogle regnedrenge på banen.
Det interessante ved Hr. Ferdinand er, at forlaget har brugt et ukendt beløb fra den velpolstrede Dan Brown-kapital til at indgå i et partnerskab med de to forlagstalenter Charlotte Jørgensen og Karsten Nielsen, der brød ud fra Lindhardt & Ringhof, og nu driver det litterære forlag C&K, der netop har haft sin debut. På samme måde har Modtryk investeret nogle af de mange rare Stieg Larsson-millioner i et nyt børnebogsforlag, der endnu ikke har udsendt sin første bog opg endnu ikke har fået navn.
Det er to utrolig sympatiske og fornuftige træk af Hr. Ferdinand og de gamle venstrefløjskæmper i Modtryk, som på den måde gavner udvikling og vækst i branchen, og eksemplet må gerne danne skole. Så når Gyldendal – der tilsyneladende endelig har haft kontraktheld på krimimarkedet – næste år kommer til at skovle penge ind på Lars Keplers Hypnotisøren, kan det måske komme udviklingen af nye initiativer til gavn. Eller måske blot aktionærerne? Der skal jo kompenseres for det skuffende bogsalg i øvrigt, for Gyldendal har måttet justere ned, hvor Ferdinand har justeret op.