Weekendavisen den 25. januar 2013.
Kommentar. Dansk tv-station var meget tæt på at afsløre engelsk fodbolds store whistleblower. Heldigvis lykkedes det ikke helt.
Der er altid en fløjteblæser på banen, når de engelske fodboldhold tørner sammen, men der er kun én ægte whistleblower i hele Premier League med tilliggende jorde. Han går under navnet The Secret Footballer. Under den byline har han gennem to år skrevet kontroversielle klummer i The Guardian om den professionel fodboldindustri bag facaden, og ingen har kunnet afsløre hans sande identitet. Men nu har en dansk tv-journalist trukket masken af ham. Måske.
Sidste weekend bragte tv-kanalen 6’eren, der transmitterer de engelske kampe, et indslag af reporteren Kian Fonoudi, som fra sin base i Liverpool dækker engelsk fodbold tæt. Som en anden Sherlock Holmes havde han deduceret sig frem til The Secret Footballers mulige identitet, og under påskud af at ville dække en pokalkamp, fik han et interview med spilleren. Da optagelsen var forbi, lod han kameraet rulle, og under lidt løs chit chat, får han sagt, at han kommer fra dansk tv, og han spørger om spilleren kender noget til Danmark. Jo, siger han, der var han på ferie som barn.
Bingo! Pengene passer. I sin nye bog fortæller The Secret Footballer nemlig, at alle hans kammerater rejste på badeferie sydpå, mens hans far altid tog familien med på bondegårdsferie i Danmark. Denne detalje er naturligvis ikke en rygende pistol, men den er den sidste brik i et større billede af detaljer fra The Secret Footballers klummer, der stemmer overens med spillerens karriere, og dermed nok til, at Kian Fonoudi turde konkludere, at den hemmelige fodboldspiller er Dave Kitson fra Sheffield United. Han konfronterer dog ikke spilleren med sin teori, så der er ingen tilståelse og ingen benægtelse, kun en række stærke indicier.
Indslaget gik over skærmen i lørdags, glimrende timet med udgivelsen af den danske oversættelse af I am The Secret Footballer. Lifting the Lid on the Beautiful Game, som udkommer i dag under titlen Den hemmelige fodboldspiller. Premier League bag facaden. Efter udsendelsen lagde redaktionen klippet på nettet, og man havde også forberedt en engelsk version.
Men så tikkede der pludselig en mail ind i journalistens inbox. Den kom fra Sheffield United, der ikke brød sig om indslaget, hvor deres spiller bliver udpeget som branchens sladrehank. De ville gerne have det fjernet fra stationens hjemmeside, skrev de, og sagen var derfor overgivet til klubbens advokater. Sportschefen for mediekonglomeratet SBS TV, der ejer 6’eren, Jes Holm Andersen, valgte derfor at pille indslaget af og tage en tænkepause.
Så er der, man spørger sig selv, hvorfor en SBS TV ikke står ved deres historie? Hvorfor siger det ja og amen og fjerner indslaget, når der ikke er noget i vejen med det, hverken journalistisk eller juridisk? Ganske vist har de bragt de i fjernsynet (og godt at Sheffield United ikke fik nys om det før det var sendt, for så havde de måske søgt et fogedforbud, og hvordan havde SBS TV mon reageret på dét?), men hvorfor fastholder de ikke retten til at det må ligge på hjemmesiden? I forvejen svømmer nettet alligevel over med teorier og konspirationer om, hvem den hemmelige fodboldspiller er, se for eksempel whoisthesecretfootballer.co.uk.
Forklaringen må være, at der står større ting på spil. SBS TV har rettighederne til at transmittere engelsk fodbold i Danmark, men kun så længe det varer – fra sæsonen 2013-2014 overgår visningsretten til MTG-selskabet Viasat. Men så længe SBS TV sidder på kampene, skal de også kunne levere gode optaktsindslag og spillerinterviews – og forudsætningen for dét er, at en reporter som Kian Fonoudi rent faktisk kan få lov til at tale med spillerne.
Hvis klubberne ikke har tillid til ham, lukker pressecheferne ham slet og ret ned, og en tv-station som ikke kan levere interviews med spillerne og reportager om livet i klubberne, er ikke meget værd for seerne – og annoncørerne! SBS TV bukker og dukker sig derfor for Sheffield Uniteds mail for at beskytte deres egen journalist mod at blive blacklistet i de engelske klubber.
Men hvad er mon klubbens formål med dette pres? Ved de, at Dave Kitson rent faktisk er whistlebloweren, som skider i egen rede, og ønsker de ikke at den ubekvemme sandhed kommer frem? Eller vil de bare ikke linkes til teorien om hans identitet? Eller er de godt gammeldags fornærmede over, at Kian Fonoudi slet og ret snød dem ved at bede om et pre match interview under falske forudsætninger og med en skjult dagsorden?
En whistleblower og en undersøgende journalist må som bekendt bruge metoder, der ikke tåler dagens klare lys – det er jo hele pointen. Kun på den måde kan ellers skjulte informationer komme til offentlighedens kendskab. Uden iscenesættelse havde en reporter som Günter Wallraff jo heller ikke fået sine historier, og Kian Fonoudi tilføjer blot sin journalistik en lille hvid løgn.
Hvor efterlader det den kritiske og undersøgende fodboldjournalistik? Naturligvis i en meget ærgerlig forfatning, fordi de ikke pynter på en tv-station at bøje af for et pres. Og 6’eren udmærket sig ellers med fuldkommen fremragende formidling af den engelske fodboldkultur.
På den anden side – og dét er det paradoksale – kunne en demaskering af den hemmelige fodboldspiller nemt være til skade for offentlighedens indblik i den professionelle fodbolds vrangsider, for i det øjeblik spillerens anonymitet er hævet, vil stemmen indefra forstumme. En afslørende journalist kan altså stoppe en afslørende fodboldspiller. Heldigvis lykkedes det ikke.
The Secret Footballers under cover reportager skal læses som kritiske virkelighedsbeskrivelser fra en lukket verden. Som når en soldat blogger anonymt om livet ved fronten uden at hæren kan kontrollere det. Derfor er det, når alt kommer til alt, kun godt, at Kian Fonoudi ikke rev masken af det anonyme ansigt, men efterlod os i uvished. Til gengæld udstillede 6’eren samtidig sin egen enorme sårbarhed, når kritisk journalistik skal holdes op imod det nødvendigt venligtsindede samarbejde med klubberne. Derfor kan indslaget om Dave Kitson ikke ses på nettet, og forbliver altså det hemmelige indslag om den hemmelige fodboldspiller.
‘Den hemmelige fodboldspiller. Premier League bag facaden’. Oversat fra engelsk af Jacob Stærmose. Udkommer i dag på forlaget People’s Press.