Skilsmissekrigen

Weekendavisen den 28. marts 2014.

Bologna. Hvem vinder Nordisk Råds B&U-litteraturpris 2014? Feltet blev givet fri på verdens største børnebogmesse i denne uge.

BOLOGNA
Vel er Bologna ikke Babel, og vel hersker her ingen babylonisk sprogforvirring, men alle klodens kendte tungemål snører sig ind og ud af hinanden i de 6-7 megahaller, hvor forlæggere fra hele verden flokkes for at bese bøger, knytte kontakter og indgå kontrakter.

Bologna Fiera del Libro per Ragazzi er en institution i børnebogsbranchen. Forlagene er her for at købe og sælge rettigheder til alt fra ordløse pegebøger til romaner for young adults, og de bliver ofte støttet af deres landes regeringer. Således også på den nordiske fællesstand, hvor specialkonsulent Lars Sidenius fra Kulturstyrelsen sidder klar med et appetitligt katalog over eksportklar dansk litteratur. Han fortæller at den nordiske stand er en forsmag på et fælles fremstød på bogmessen i Beijing til august, hvor der skal holdes møder mellem kinesiske og danske forlæggere og foreign rights folk.

“Vi satser på at den illustrerede børnebog kan være et brohoved for dansk litteratur i Kina. Den voksende kinesiske middelklasse efterspørger god litteratur, og vi håber at kunne lave et samarbejde, der går begge veje, så vi også for ny kinesisk litteratur oversat til dansk,” siger han.

Men mens vi venter på bogmessen i Beijing i august og det efterfølgende store danske kulturfremstød i Kina i oktober, er vi altså i Bologna, hvor Norden traditionelt har stået flot, fordi vi har så stærk en tradition for kvalitetslitteratur for børn og unge.

Man kan aflæse det nordiske aftryk i to af de store priser, der uddeles på messen. Den ene bærer H.C. Andersens navn. Den anden Astrid Lindgrens. I fjor så en ny pris så dagens lys, nemlig Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, og de nominerede til prisen, der i 2014 uddeles for anden gang, blev præsenteret på den nordiske stand i Bologna. Og imens gik der et par Mumitrolde rundt henne om hjørnet, for Finland gør et nummer ud af, at Mumimor, Tove Jansson, ville være fyldt 100 år til i år. Hvad med en spøgelseshvid Mumi-sengelampe til børneværelset?

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris bør kunne give et fingerpeg om, hvem der engang kan blive internationalt kanoniserede klassikere som Andersen, Lindgren og Jansson. I hvert fald rummer nomineringslisten det bedste af det bedste fra 2013, sådan som de nationale nomineringskomiteer har bedømt det.

Den svenske litteraturprofessor, dr. phil Lena Kåreland fra Uppsala Universitet giver bøgerne et par ord med på vejen, én for én. Først Danmark: Louis Jensen og Lilian Brøgger for Halli! Hallo! Så er der nye firkantede historier. Hm… Et sikkert bud. Men hvorfor nu? Louis Jensen har skrevet på projektet siden 1992, og er i fuld gang med at arbejde sig frem mod projektets endemål, historie nummer 1001. Der udkommer 100 bittesmå komprimerede historier ad gangen, og finalen skal bestå af én bog med én historie. Det virker lidt sært at nominere et enkelt bind midt inde i værket, lidt som dengang Karl Ove Knausgård blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for en af romanerne midt i Min kamp. Men det ændrer ikke på, at Louise Jensen har fat i noget helt specielt, hør bare:

“En syv hundrede og femogtredvte gang havde jeg et broken hart. Stykkerne blæste til Rusland, men så kørte jeg bagefter på min cykel, og nu limede jeg det brokne hart sammen til en båd. Så sejlede jeg ned af verdens længste flod. Hvordan var det at sejle på sit hjerte? Hvad regnede jeg med at finde? Hende?”

Den anden danske kandidat er Hanne Kvist, forfatter og illustrator til billedbogen To af alting. Fremover får du to af alting, siger mor og far til dere søn. Det betyder at de skal skilles. Så drengen får to halvdele af et tv, to halvdele af et klaver, to halvdele af sofaen…

Denne fine billedbog er – interessant nok – nært beslægtet med en af feltets stærkeste kandidater, nemlig den norske Krigen af Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus. Med brutalt gode illustrationer og en uhyggelig skarp tekst får vi endnu en skilsmissehistorie med pigen Inga i centrum. Da forældrene får fra hinanden, bryder hendes verden sammen, men kun indvendig. Udadtil holder hun sammen på det hele, indtil den mentale bolværk bryder sammen. Skilsmissen bliver beskrevet som en krig, hvor Inga er soldat i både mors og fars hær, spion for den ene, spion for den anden, så dobbeltspion, på evig rejse mellem de to, lever i en kuffert som en flygtning uden hjem. Men så flytter krigen ind i Inga med al sin pigtråd, alt der er hårdt, skarpt og spidst. Smerten udenpå dulmer smerten indeni.
Det er og hjerteskærende godt. Med relativ happy end.

Bedømt på en hurtig screening af kandidaterne er Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus’ bidrag blandt de mest opsigtsvækkende bidrag til Nordisk Råds B&U-litteraturpris 2014, men ingen ved jo hvad der gemmer sig i bunken af billedbøger og tekstbøger på færøsk, islandsk, finsk og grønlandsk, så feltet er åbent og alt kan ske, når nomineringskomiteerne mødes for at lægge arm om hvem der skal vinde de 350.000 kroner.

Med lanceringen af de nominerede i Bologna slog Nordisk Råd et lille, symbolsk slag for de nordiske børnebøger. Men kampen om opmærksomheden på messen er benhård, og i år havde Brasilien et forspring ved at være såkaldt æresgæst. Med en illustratorudstilling i forhallen og en stand for over 30 brasilianske forlag, var landet stærkt til stede. Til sommer er der VM i fodbold i Brasilien, og to år efter er landet vært for OL. Det er de to største tv-begivenheder i verden. Hvad betyder lidt børnebogseksport så? En af medarbejderne på den brasilianske stand fortæller, at litteraturen spiller en stor rolle i brasiliansk kulturpolitik. Regeringen ønsker mere gang i kulturforbruget, og man er på vej med et håndfast økonomisk tilskud til forbrugerne. Alle privatansatte, der er registreret som skatteydere, kan få hvad der svarer til 20$ om måneden, øremærket til kulturforbrug, og bogbranchen er på vej med en kampagne, der skal få folk til at bruge pengene på en bog eller to.

Hvordan ordningen skal udmøntes i praksis melder historien intet om. Til gengæld melder Gyldendal at Glen Ringtved og Sanne Munk Jensens ungdomsroman Dig og mig ved daggry – en barsk Ålborg-historie om et dobbeltselvmord – på Bologna-messen er blevet solgt til netop et forlag fra Brasilien. Så kan folk jo til sin tid købe den for deres 20$.

Hvilken bog der vinder Nordisk Råds B&U-litteraturpris offentliggøres – sammen med vinderne af priserne for litteratur (voksen, altså), film, musik og miljø – den 29. oktober ved sessionen i Stockholm.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *