Weekendavisen den 15. maj 2014.
Kommentar. Først fik vi frikadellens flugt. Nu handler det om øl og pølser overfor kyllingeburgere, smoothies og juice. Men dybest set er det et drama om demokrati.
Da min yngste var yngre havde vi vores næsten daglige gang i en fodboldklub her i byen. Der stod pølser og pommesfritter på menuen i klubhuset, og de voksne røg smøger og drak fadbamser. Men tiderne skifter jo, og en ny bestyrelse begyndte at lave om på vanerne. Ind med det sunde, ud med de fede. Rygning forbudt og så videre.
Jeg kom til at tænke på min gamle klub, da jeg forleden læste en artikel i Jyllands-Posten om en af hovedstadsområdets andre fodboldklubber, Brøndby Strand IK. Her har bestyrelsen for nylig vedtaget et forbud mod alkohol og tobak. De mener ikke at den slags hører hjemme i en forening, hvor det vrimler med børn.
Det burde vel egentlig være en fuldkommen umystisk beslutning i en moderne sportsforening. Men så gik der kulturkamp i den med Dansk Folkeparti, Naser Khader og det hele. Jyllands-Posten kunne nemlig fortælle, at bestyrelsen er domineret af medlemmer af Hizb ut-Tahrir. Under overskriften ‘Islamister tager magten i fodboldklub – slut med øl’ skrev avisen, at kyllingeburger, smoothies og juice nu afløste øl og pølser med svinekød i klubbens cafeteria. Det kan man da kalde en moderne og sund omlægning af menuen.
Dansk Folkepartis Martin Henriksen var naturligvis hurtigt på pletten. I fredags sagde han at integrationsminister Manu Sareen vil blive afkrævet en reaktion i både folketingssalen og et evt. samråd. Dansk Folkepartis udlændingeordfører vil have reglerne lavet om, så en forening kun kan få offentlig støtte, hvis den kan bevise at den “ikke modarbejder integrationen og ikke inddrager islamistiske dagsordener i sit foreningsarbejde.” Den anklagede står altså med en negativ bevisbyrde, mens anklagerens tungeste indicium er en kyllingeburger.
Formanden for Brøndby strand IK har sagt, at han ikke vil agiterer for Hizb ut-Tahri i foreningen, men at den gamle bestyrelse blev væltet, fordi foreningen havde rod i økonomien. I en redegørelse på klubbens hjemmeside, skriver den nye bestyrelse, at der er dokumentation for at den gamle ledelse misbrugte medlemmernes kontingenter, stak sponsorpenge i egne lommer og opdigtede falske medlemstal for at få større kommunale tilskud, end man var berettiget til m.m. Der er vist stof nok til en lille revisorundersøgelse dér, hvis det er sandt.
Men Martin Henriksen er vist ret ligeglad med at den tidligere bestyrelse måske har haft rod i bilag og bevillinger, snydt medlemmerne og fusket kommunen (det skulle da bare lige være en muslimsk forening uden styr på den slags!), og han mener tilsyneladende, at kyllingeburger, smoothies og juice skader integrationen.
Hvis en gennemført hvid, kristen, gammeldansk bestyrelsen havde besluttet at gennemføre en kostpolitik uden alkohol i en anden klub – for at sikre et sundt miljø i foreningen – ville ingen have hævet et øjenbryn. Selv siger formanden i Brøndby IK, at man netop blot lægger sig op af DBU’s anbefalingerne om sundhed i børneklubberne, men ingen tror på ham.
Bestyrelsen bedyrer at klubben er åben for alle uanset køn, etnicitet, religiøsitet, seksualitet og politiske ståsted, og der holdes ikke igen med retorikken: “Vi fører ikke ikke sindelagskontrol på vores medlemmer, hverken de menige medlemmer eller bestyrelsesmedlemmer. Vi forstår, at visse medier og politikere vil føre os tilbage til Gestapo-tiden og kontrollere sindene. Men det ligger langt fra BSI’s værdigrundlag!”
Formanden mener desuden, at bestyrelsen er offer for “en offensiv smædekampagne” fra “sensationspressen”. Jeg citerer fra hjemmesiden: “Det er lavt og uværdigt, og vidner om et intellektuelt forfald. Denne kriminalisering og hetz af mennesker, fordi de bærer på andre værdier og holdninger, er en falliterklæring uden lige.”
Klubben med den hidsige retorik har et sammensurium af medlemmer fra mange forskellige lande og kulturer. Den er en globaliseret forening på den københavnske vestegn. Men det er altså en muslimsk ledelse, der har givet den røde pølse det røde kort, angiveligt ikke af religiøse årsager, men af sundhedsårsager. Ganske som mange andre klubber har gjort. Brøndby Strand IK tillader dog, at voksne medlemmer kan medbringe deres egne øl til 3. halvleg.
Så hvad er problemet? Problemet er, at ingen af politikerne tror på bestyrelsens motiver. Det kan da ikke være sandt, at de vil fremme sundheden. Det må være et skalkeskjul for, at de vil fremme islam. Ingen synes at tro på den mulighed, at den nye bestyrelses medlemmer er så godt integreret i dansk foreningskultur, at de har benyttet en demokratisk mulighed for at udskifte en uduelig ledelse – ganske som man vil gøre i en partiforening, en boligforening eller hvad ved jeg.
Da den muslimsk dominerede bestyrelse i Egedalsvænget i Kokkeldal fjernede juletræet, var vi mange der beklagede den demokratiske brutalisme. At forvalte et flertal betyder jo også at tage relevante hensyn til mindretallene. Naturligvis skulle der være juletræ, når der var beboere, der ønskede det. På samme måde skal der naturligvis være plads til en øl efter en voksenfodboldkamp, og jeg synes at det er en god, pragmatisk ordning, at man selv kan tage sin øl med.
Bestyrelsen i Brøndby Strand IF har vedtaget en ganske fornuftig sundhedspolitik, som i hovedtræk minder om den, min egen klub begyndte på for nogle år siden, og som naboklubben Albertslund IF er i fuld gang med, ligesom foreninger over hele landet er. Ud med grillbarmaden, ind med de sunde alternativer og en fornuftig ølpolitik. Børnene fortjener et alkoholfrit miljø i deres fodboldklub. Så må de voksne spillere vente med at få en øl til ungerne er gået hjem. Det bør kunne løses pragmatisk. Og hvorfor er det sådan et stort problem, at nogle muslimer ændrer på kosten i klubhuset, hvis det er helt ok at nogle danskere gør det i deres foreninger?
Men ok. Ingen grund til naivitet. Måske prøver Hizb ut-Tahrir at snige sig ind ad bagdøren i boldklubben. Det er bekymrende. Men det er også bekymrende at Martin Henriksen direkte adspurgt afviser at respektere den nye bestyrelse, der er legitimt valgt.
Jeg troede at integration blandt andet gik ud på, at “de fremmede” skulle gøre lige som os. Men når de gør det – med demokrati og fornuftige tiltag i børneforeningerne – så er det også galt.