Weekendavisen den 2. januar 2015.
Fútbol. Spansk fodbold handler om politik og identitet. Men nyt standardværk introducerer også en glemt “dansker” i Real Madrid.
Hvem pokker er Roque Olsen?
Her går man rundt og tror, at man er forholdsvis velbevandret i fodboldens personalhistorie, og så dukker Roque Olsen pludselig op. Roque Olsen? Hvem pokker er Roque Olsen?
Såmænd en glemt Real Madrid-innerwing med danske aner. Det er Jesper Ralbjerg og Svend Rybner, der har opdaget, at der var et dansk sen-navn i den kridhvide kongedragt længe før fodboldenglen Henning Jensen kom dertil midt i 70’erne, nemlig en vaskeægte efterkommer af danskere, der i 1885 udvandrede til Argentina. Gennem et historisk-detektivisk arkivarbejde lykkes det at finde slægtssporene tilbage for Roque Germán Olsen Fontana, der nok ikke skænkede sin bedstefars hjemby, Horsens, mange tanker, da han mellem 1950-57 scorede 60 mål i 110 kampe for Real Madrid. Men det afholder ikke de to forfattere fra at konkludere, at Horsens og Den Gule Fare har en fod med i skabelsen af verdens bedste fodboldklub. Ha ha, herlig humor!
I al sin kuriøse beskedenhed er anekdoten om Roque Olsen et rigtig godt aktiv for Fodbold i Spanien – meget mere end el Clásico, fordi den føjer nyt til standardrepertoiret om fodbold på spansk. Bogens ambition er da også at brede fortællingen ud, så det – som titlen siger – ikke kun handler om den meget velbeskrevne rivalisering mellem Real Madrid og FC Barcelona (som så alligevel fylder en del og får lov at pryde hele forsiden, hvor Pique og CR7 brydes om bolden).
Svend Rybner og Jesper Ralbjerg skildrer fodboldens spanske historie i en samfundsmæssig kontekst, fra eksilbriternes etablering af de første klubber over borgerkrigen og fascismetiden til i dag, hvor der er fuld blus på fodbolden som en politisk, kulturel og regional identitetsmarkør.
Svend Rybners reportage fra Bilbao-klubben i Baskerlandet, Athletic Club, er næsten det hele værd. Her får vi ikke alene en rundtur i klubbens politiske og sportslige annaler, men også en forbløffende skildring af den måde, klubben er med til at producere moderne identitet.
I 2011 indgik Athletic Club et samarbejde med kunstmuseet Guggenheim, der har en filial i Bilbao, om at omsætte Asger Jorns idé om triolektisk fodbold til virkelighed. Den danske maler udviklede det teoretiske spil, hvor tre hold spiller mod hinanden på en sekskantet bane med tre mål, og nu undersøger fodboldklubben og kunstmuseet, om denne form for fodbold kan være med til at skabe nye sociale orienteringer og mindske problemer som homofobi og fremmedhad.
Samtidig kan Svend Rybner rapportere, at fans fra Athletic Bilbao og lokalrivalerne fra Real Sociedad også har taget et interessant kulturelt initiativ. De mødes i en teatersal, hvor de foran et stort og entusiastisk publikum bekæmper hinanden med morsomme, skarpe rim og smædevers, en gammel baskisk litterær tradition, bertso (gad vide om de danske copycat fans fra Brøndby og FC København kunne finde på den slags, enten som rå rap eller eskimoisk trommedans?).
Den afgørende fortælling i historien om spansk fodbold handler altså om identitet og politik, og selvom bogen her gerne vil vende blikket væk fra Madrid og Barcelona, kan den naturligvis ikke ignorere deres betydning. Heldigvis vinkler Rybner og Ralbjerg ikke det catalanske spørgsmål med den romantik, som regionens antifascistiske kamp under Franco ellers ofte afføder. Tværtimod er det helt uhyggeligt at læse, hvordan nationalismen finder nye manifestationsformer, omend fredelige. Datoen 11. september refererer således i Catalonien ikke til terrorattentatet mod World Trade Center i 2001, men til afslutningen på 600 års catalansk selvstændighed for 300 år siden i 1714. Dette år er blevet gravet frem af historiens mølpose i aktuelle politiske bestræbelserne på at styrke den catalanske identitet og kampen for løsrivelse, og da intet er stærkere end massehandlinger, har man på det seneste fundet på at markere martyriehistorien og årstallet ved at lade råbet om indepenència rulle henover Camp Nou, mens de rød-gule bannere vajer når stadionuret viser 17:14. Smukt, ja. Men uhyggeligt.
Fodbold i Spanien – meget mere end el Clásico vedkender sig arv og gæld til Sid Lowes Fear & Loathing in La Liga (dansk udgave, Kærlighed og had i La Liga, anmeldt her i avisen i september), der citeres temmelig næsegrus flere gange, nærmest som om det var et kanonisk skrift. Men Svend Rybners og Jesper Ralbjergs velillustrerede bog kan sagtens selv fungere som et nyt standardværk, især når det gælder de lange linjer. Den er tilmed bredere end Sid Lowes bog, og så har den en ægte glød for det spanske – sproget, politikken og kulturen – og en oprigtig hengivenhed for det smukke spil. Hvad den måtte mangle i litterær stil, opvejes derfor af kærlighed til fodbold som kulturfænomen, og dermed lykkes bogen som en udmærket bred historisk introduktion til både ligaen og landet. Og til Roque Olsen.
Svend Rybner og Jesper Ralbjerg: Fodbold i Spanien – meget mere end el Clásico. 360 sider, 300 kr. Muusmann Forlag.