Bognyt?

Weekendavisen den 24. marts 2022

Hvis man forvilder sig så dybt ind på dr.dk, at man havner på nyheder/kultur/boeger, finder man tre tophistorier.

Den første er et interview med forfatterdebutanten Ingrid Nymo, der har skrevet en roman om sine erfaringer med sorg. Det interview er dateret 30. november 2021. Den anden historie handler om biologen Carsten, der »lever drømmen« som naturfotograf i Grønland. Den stammer fra 24. november 2021. Den tredje artikel handler om en kræftramt fodboldlegende, der er klar med en ny bog og udtaler: »Jeg har stadig masser af håb.« Den er lagt på 8. november. Nøjagtig en måned senere, 8. december, døde Lars Høgh, den sympatiske og dygtige målmand. Hans håbefulde bog er stadig tophistorie.

Nu er det jo ikke, fordi der ikke sker noget i litteraturen og på bogmarkedet, som det er værd at fortælle om. Faktisk ville man kunne fortælle nye nyheder om forfatterne og forlagsbranchen mv. hver eneste dag, hvis bare stoffet havde redaktionens bevågenhed. Men på dr.dk/nyheder/kultur/boeger står tiden bomstille.

DR’s tre tophistorier om bøger er mindst fire måneder gamle – fire måneder!

Et blik på nabolandenes public service-stationer viser en ganske anden redaktionel rytme. På det norske nrk.no finder man nemt fire-fem nye bognyheder hver dag, i skrivende mandagsstund er der offentliggjort nye bognoter klokken 05:28, klokken 12.09, klokken 13.31 og klokken 16.02. Nyhederne handler om aktuelle udgivelser, prisnomineringer og en tegneserietegner, som er blevet fyret, fordi hun blandede sig i debatten om ulvejagt.

På svt.se er de øverste litteraturnyheder også aktuelle. Den første handler om Brexit som tema for Nick Hornbys nye roman, så er der nyt om den mexicanske forfatter Fernanda Melchor, der er til litteraturfestival i Umeå med en roman om volden i Mexico, og endelig en artikel om digitaliseringen af Det Svenske Akademis Ordbog, et sproghistorisk storværk, der ellers var i risiko for at miste alle bevillinger til vedligeholdelse.

Hvis man gerne vil have friske nyheder – stort eller småt, vigtigt eller trivielt – om litteraturen og dens omgivelser, er der absolut ingen hjælp at hente hos vores alle sammens dr.dk. De tre tophistorier om bøger er mindst fire måneder gamle – fire måneder!

Men hov, måske er det helt, som det skal være. I efteråret sagde chefredaktør Thomas Falbe til fagbladet Journalisten, at »indholdsprofilen på dr.dk skal være smallere«, og at »der skal være et klarere løfte om, hvad du får, når du besøger sitet«.

Hvad litteraturen angår, er løftet allerede krystalklart: Du får intet som helst.