Weekendavisen den 20. december 2024
Bogklog. Her er en test: Kan De læse denne tekst?
Her kommer en lille litterær julecitatquiz fra Granada, Spanien, 1895. Hvem er forfatteren?
»Paa Alamèdaen var der Dyrehavsbakke med Gøglertelte, Møllekarruseller og Boder, hvor der solgtes broget Kram og Skrigeinstrumenter. Om Aftenen var hele Befolkningen paa Støvlerne og drev op og ned ad Gaderne som en larmende Flod, hver Mand med sin Zambomba (Brummepotte) eller Chicharra (en Slags Skralde). Ved Midnat samledes de i Katedralen for at overvære Midnatsmessen og paa Slaget tolv slaa alle Brummepotterne i Gulvet og snitte Skøderne af hinanden i den opstaaende Forvirring. Der blev imidlertid ikke noget af Optøjerne, da den nye Præfekt havde anbragt et Hundrede Gendarmer rundt om i Kirken. Andaluseren tillægger Larmen stor Betydning. Han døver sin Sorg med den og anvender den i sin Barselsstue til at dulme Veerne og fremskynde Fødslen; derfra bringer han uden videre Forestillingen i Anvendelse paa Juleaften, uden at skelne smaaligt mellem Fødsel og Fødselsfest.«
Så fik vi tyvstartet julens midnatsmesse, og den var der ikke meget »Silent Night« over, men man gad da godt have været der i Granada med skralder og brummepotter dengang for 129 år siden, ikke sandt?
Forfatteren er … Martin Andersen Nexø. Ham fik jeg lyst til at bringe i erindring med et lille sæsonaktuelt stykke. Jeg har nemlig tænkt en del på ham, siden jeg i sidste uge læste en artikel om unge menneskers manglende evner til at læse lang litteratur. Professor Johnny Kondrup, Københavns Universitet, sagde, at han havde pillet Pelle Erobreren af pensumlisten, fordi de studerende ikke længere magter så store romaner.
Pudsigt nok har jeg sammen med selvsamme Johnny Kondrup fået ideen til en podcastserie, der introducerer danske klassikere. Pelle er ikke med i serien, men det kunne han godt have været. Det er til gengæld Leonora Christinas Jammers Minde, som også er en titel, der volder de unge læsekvaler.
De unge mennesker, der ikke kan læse langt, er ikke skyldige, de er ofre. De er vokset op i en tid, der ikke rigtig har agtet bogkulturen, og deres digitale intelligens og skærmkyndighed egner sig ikke godt til lang læsning.
I foråret 2025 får 40.000 danske unge (dog ikke universitetsstuderende) et såkaldt digitalt kulturpas til »fællesskabsskabende aktiviteter«, som Kulturministeriet formulerer det (»fællesskabsskabende« er et venskabsskabende ord), i kultur-, forenings- og idrætslivet. Det er fint. Men måske skulle man også give de unge adgang til at købe en papirbaseret bog, gerne i et antikvariat, så de kan danne meningsfulde læsefællesskaber.
Lad os slå brummepotterne i gulvet på slaget tolv juleaften og love os selv at gøre 2025 til et godt læseår.
Begynd gerne med højtlæsning, når familien er samlet, for eksempel Martin Andersen Nexøs julereportage fra Grenada. Den stammer ikke fra en lang roman, men fra rejsebogen Soldage (1903).
Måske inspirerer det til at gå skridtet videre og erobre Pelle!