Kommentar i Weekendavisen den 17. november 2006.
Begivenhed. Bogmessen er nået til skelsår og alder, og er ved at sejre sig ihjel. Hvad med lidt politisk vilje?
Når der er bogmesse i Frankfurt, London eller Göteborg, giver det genlyd i den internationale presse. Når der er bogmesse i København… nå ja. Vi kan lige så godt erkende det. Selvom BogForum er vokset år for år, er den aldrig blevet vigtig. Der sker bogstavelig talt ikke noget, som det er værd at skrive hjem om. Messen er en slags litteraturens Roskilde Festival, det lokale bogfolks årlige fætter-kusine-fest, hvor købekvæget er inviteret med indenfor.
De seneste år er Debutantprisen og BG Banks Litteraturpris kommet til som litterære markeringer, men det er stadig først og fremmest en salgsmesse, en kommerciel messe og en marketingevent, hvor julehandelen skydes i gang. Her er sidste chance for at møde vinterdepressive Ib Michael inden han trækker mod syd. Her kan du se Suzanne Brøggers nyeste møllehjul af en hat. Her kan du opleve denne sæsons uovertrufne comeback kid, Carsten Jensen (gad vide om han ikke har rullekraven på?), som endelig i tredje forsøg har fået skrevet en rigtig god roman. Og her kan du stensikkert se, hvilke kendisser, der nu har talt ned i en journalists mikrofon og dermed produktudviklet endnu en ligegyldig samtalebog.
Efter de første 16-17 år, er BogForum nået til skelsår og alder. Som det er nu, er messen alt og intet, en profilløs rodekasse, der har sin fantastiske styrke og charme i mangfoldigheden. En mangfoldighed, der ganske vist betyder, at litteraturen og de sporadiske forsøg på at lave kultur- og samfundsdebat, må løbe spidsrod mellem bøger og arrangementer om alt fra hospitalsklovne og finere kagepynt til noget der hedder ”læringsstilsinspirerede matematikspil” og ”spiritualitet og smukke kjoler”. Så vidt jeg ved, har det været planen, at skabe en omnibusmesse, der kan rumme alt, og som sådan er der tale om en gigantisk succes, hvor tilstrømningen af købeglade boglæsere bare vokser og vokser. Men som bekendt kan man også sejre sig selv ihjel, og det er det, der er ved at ske. Åh, BogForum…
Hovedproblemet er, at messen mangler politisk vilje. Mens alle bogmessers moder i Frankfurt vækker opsigt med de tyske boghandleres internationale fredspris, og den litterære messe i Göteborg sætter vigtige emner fra kultur- og samfundsdebatten på dagsordenen, er BogForum desværre komplet ligegyldig og præget af tavshed, ja måske ligefrem et ønske om tavshed. Men en bogmesse bør først og fremmest være en kulturel begivenhed, og gerne en kulturel begivenhed med en stemme og en holdning til, hvad der er vigtigt, hvad søgelyset skal rettes imod. Vi mangler en hensigt med messen og en tematisk tilrettelægning af ambitiøse debatter og arrangementer.
Jeg ved at der ikke er tradition for at lade BogForum give udtryk for en holdning, men hvor kunne det have været befriende og berigende, hvis messearrangørerne havde valgt at skabe opmærksomhed om forfattere, medier, ytringsfrihed, demokrati og det frie ord i disse post-Muhammedkarikatur-tider, hvor det er nødvendigt at litteraturen og kunsten markerer sig.
Mens vi venter på forandringer (in my dreams!), kan vi i det mindste tage på en lille rundtur til forlag og stadeholdere med noget politisk på hjerte – blot som en lille politisk service for de messegæster, der har mod på andet og mere, end at få autograferet en bestseller af en af de svenske og norske krimikonger og krimidronninger og alle deres små danske krimiprinsesser:
• Fredag kl. 13: Birthe Rønn Hornbech og Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost: Kan ytringsfrihed gradbøjes?
• Fredag kl. 15: Selvcensur og ytringsfrihed: Bibliotekernes forhold til ytringsfrihed kontra ømme emner.
• Lørdag kl. 11: Dansk Forfatterforenings formand Frants Iver Gundelach causerer over emnet ytringsfrihed.
• Lørdag kl. 13: Stand up komiker Thomas Wivel forsvarer ytringsfriheden.
• Lørdag kl. 16: Colombus-prisen på 25.000 kr. uddeles til en person, der i den offentlige debat holder fast i ideerne om demokrati og ægte politisk engagement.
• Lørdag kl. 17: Forfatteren Olav Hergel diskuterer sin roman Flygtningen med Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.
• Søndag kl. 12: Naser Khader, Søren Harnow Klausen og Sune Skadegaard Thorsen diskuterer Muhammedkrisen, ytringsfrihed og andre rettigheder.