Anmeldelse i Weekendavisen den 2. september 2005
Drømmebyer. 27-årige Simon Glinvad debuterer med ambitiøs roman om en ung mand ved navn Porter, der søger forstadiet til Sankt Petersborg.
Peter den Store anlagde – påstår Simon Glinvads debutroman – en række prøvebyer rundt omkring i verden som kladder til den prægtige Sankt Petersborg. I disse byer kunne kejserens arkitekter og byplanlæggere eksperimentere med søjler, buer, springvand og lysindfald som forberedelse til opførelsen af den endelige pragtby. Ifølge et gammelt kort som fortælleren Porter Didriksen får af sin farfar, skulle en af disse prøvebyer ligge i Marokko, og derfor begiver han sig af sted for at finde den mystiske by i stenørkenen ved Atlasbjergene.
Petersborg Express er en tresporet roman, der beskriver fortællerens rejse i nutiden, hans barndom i et nordsjællandsk parcelhuskvarter og hans farfars opvækst og historie som søn af danske udvandrere i New Orleans. Porter Didriksen ønsker at opfylde den drøm, som farfaren aldrig selv fik realiseret, men han har også en anden grund til at rejse ud for at finde byen i bjergene. Hans eget parforhold er begyndt at knage i fugerne, fordi kærestens job som reportagefotograf i verdens brændpunkter ikke stemmer særlig godt overens hans eget småkedelige liv som studerende. Porters jagt på Petersborg – byen der kun er et forstadium – bliver altså også en flugt fra hverdagen. Byen repræsenterer længsler, historier og drømme, måske ligefrem drømme om forstadier til et lykkeligere liv. Drømmen om, at der findes et Portersborg i Petersborg.
Romanens bærende gimmick om den sagnomspunden by med det magiske lys, fungerer glimrende i en ellers absolut realistisk ramme. I det hele taget har Simon Glinvad haft en heldig hånd når han har mikset det virkelige med det fiktive. Det kommer f.eks. til udtryk i en scene, hvor Porter er sammen med sin kammerat Doktoren, der indspiller interessante klapsalver og bifald fra taler og sportspræstationer på sin båndoptager. Doktoren taler om den optagelse, han kalder ”Perfektionernes Bifald”. Det var de vantro og dybt respektfulde klapsalver, der raslede ned over den danske 400 meter løber Norma Eliassen ved OL i Mexico i 1968. Hun overspurtede stik mod al forventning sine langt dygtigere konkurrenter med en serie mageløse skridt, hvor hun nærmest svævede i luften. Tre meter før målstregen, bremser hun op og spadserede roligt hen mod omklædningsrummene, vinkede en enkelt gang op til publikum og forsvandt. Det stod klart for alle, at hun havde udført de perfekte skridt og aldrig ville løbe igen, siger Doktoren.
Det er den slags historier, der gør Petersborg Express til en ambitiøs fortælling og en løfterig læseoplevelse. At der aldrig har været en dansk løber ved navn Norma Eliassen, betyder naturligvis intet som helt i en fortælling, som utvungent og med stor selvfølgelighed springer fra forstædernes indkøbscentre til ikke-eksisterende bjergbyer.
Simon Glinvad er et nyt navn på den danske bogscene, 27 år gammel. Hans forlag, Rosenkilde, har kun seks år på bagen, og det er et match, som man bør følge med interesse. Både forlag og forfatter har dog meget at lære endnu, hvis de for alvor vil etablere sig i en branche, hvor der er brug for uafhængige alternativer til Gyldendal-koncernes tilnærmelsesvise monopol på ny, dansk skønlitteratur. Forlaget skal f.eks. lære at give en fortællende roman et ordentligt format (den her er simpelthen for bred og fagbogs-agtig) og et bedre omslag. Det ligner ikke noget, at bruge et udsnit af et sart, diffust og poetisk maleri af Valdemar Schønheyder-Møller med en spinkel, nærmest genert typografi, som sender fuldkommen meningsløse signaler om bogen.
Simon Glinvad har fortælletalent, ingen tvivl om det, men han skriver i en forbløffende gammelmandsagtig sprogtone, der ikke passer sig for en ung mand på 27. Forlaget oplyser, at han har været attache for Tony Blair og Jack Straw under det danske EU-formandskab, og at han har arbejdet i undervisningsministeriet, finansministeriet og udenrigsministeriet. OK, der har vi så forklaringen på hans lidenskabsløse, gennemkontrollerede skrivestil. Nogen bør tæske embedsmanden ud af kroppen på ham, så vi kan se om der måske i virkeligheden gemmer sig en kunstner derinde. Jeg vil ikke afvise det, men foreløbig afventer jeg den traditionelt vanskelige roman nr. 2, som forfatteren allerede skulle være i gang med at skrive.
Simon Glinvad: Petersborg Express. 352 sider, 299 kr. Rosenkilde.