Anmeldelse i Weekendavisen den 15. april 2011.
Dunhill-testen. Peter J. Haustrup debuterer med halvgod roman om advokat i eksistenskrise.
Du griner som et spædbarn!
Mrs. Robinson er det forførende navn på et Odense-forlag, der har specialiseret sig i oversat underholdningslitteratur, især krimi og kærlighed. Derfor er det også livet om at gøre for fruen, at fortælle, at hun nu udgiver den første bog i en satsning på ny dansk skønlitteratur:
DETTE ER IKKE EN KRIMI, står der med store bogstaver i pressemeddelelsen, der ligefrem trygler os om at læse Peter J. Haugstrups Sagens Natur som en ”følelsesmæssigt fortættet og medrivende roman, der udforsker, undersøger og afdækker menneskets i dets samtid.”
Forlaget har ligefrem fået dr. med. Jørn Beckmann, professor i psykologi ved New York University, til at anprise Sagens Natur på omslaget, og jeg indrømmer gerne, at jeg er allergisk over for alle forsøg på at lægge anmelderne ord i munden, men jeg har naturligvis læst romanen åben og uhildet, fordi det glæder mig hver gang nye udgivere tør tage kampen om imod de nærmest monopollignende indenfor skønlitterære tilstande i den danske forlagsbranche.
Peter J. Haugstrup (f. 1972) debuterer med en roman, der handler om den unge advokat Morten Jensen, der lever et kompleksfyldt liv i det danske jetset. Godt nok tjener han en solid hyre og har en lovende karriere, godt nok har han en flot lejlighed i city og en smuk kæreste – men hans mor ligger for døden, han drikker for meget, han mister grebet om jobbet, kæresten bliver træt af ham, økonomien roder – og den thaipige der giver ham et blowjob, viser sig at være en ladyboy.
Og så vælter fortidens fortræd op i Morten: Hans fars slog ham og låste ham inde i et mørkt rum under trappen, og på Herlufsholm blev han mobbet fordi han kun hed Jensen til efternavn og hans familie ikke rådede over et jagtslot. For at blive accepteret af de andre kostskoledrenge måtte Morten gennem Dunhill-testen, hvor en lighter bliver varmet så kraftigt op at emaljen krakelerer, hvis den ikke er af guld eller sølv. Derefter bliver det ophedede topstykke presset ned i kødet mellem tommel- og pegefingeren, så den formastelige kan lære, hvad det kræver at være medlem af herlovianernes formuende fællesskab. Sådan en stigmatisering bærer Morten med sig.
Men måske kan den unge advokat i eksistenskrise få en ny fremtid i en helt anden verden. På et værtshus møder han nemlig en fyr, der har landlov fra sit job til søs. Han er med på et hold, der monterer sporingsmærker på hvalerne ved at springe op på ryggen af dyrene:
”Jeg lover dig, lige i det øjeblik føler du dig så lykkelig, at hvis det er det sidste du oplever, er det sgu i orden, så kan du sige tak for nu med et smil. Og dér er det, at viljen sætter ind. For du har kun et par sekunder, før hvalen dykker… du presser dig tilbage i verden, klamper mærket på finnen, giver tegn til drengene om at hive dig ind, sætter af, og når du mærker rykket om livet, ser du hvalen forsvinde under dine støvler ned i dybet… og du hænger frit i luften, og mens du bliver halet ind. Jeg siger dig, du griner som et spædbarn!”
Og faktisk forlader vi Morten midt i et stor grin, som jeg ikke skal røbe mere om her. Jeg skal blot konstatere at denne hvalscene er et højdepunkt i Peter J. Haugstrups debut, der højst er halvgod, fordi både personer, steminger og miljøer er tynget af lige lovlig forudsigeligt store følelser og triviel eksistentialisme spejlet i falskhedens, selvoptagethedens og grådighedens glamour. Det er ikke nær nok til at ”afdække mennesket i dets samtid.”
Peter J. Haugstrup: Sagens Natur. 228 sider, 150 kr til 1. maj, derefter 250 kr. Mrs. Robinson.