Anmeldelse i Weekendavisen den 27. maj 2011.
Fyn Rundt med KU. Mads Nørskov Rasmussen vil gerne være en dansk Erlend Loe.
Det er slut med at gemme sig
Hovedpersonen i Mads Nørskov Rasmussens Til dem af jer der kender Ricardo, siger på et tidspunkt, at han ikke gider læse Jan Sonnergaard, fordi han har set et foto af ham på en bogflap, hvor han står med en smøg i munden foran et skilt, hvor der står ‘rygning forbudt’. Hvor påtaget kan man blive, spørger Mads Nørskov Rasmussen?
Ha, ha, fin ironi: På sin egen bogflap står forfatteren nemlig med kone og to velfriserende småbørn, fritskrabet og i farver, smilende og med blikket rettet mod en lykkelig fremtid – det er ren Scientology. Og på den måde mere end antyder han, at hans nye roman handler om selviscenesættelse, om de signaler vi sender, om hvor påtaget man kan blive…
Hovedpersonen har kone og børn og en god uddannelse, men han har maveproblemer og ikke noget job. Han skriver naturligvis de fire ansøgninger om ugen som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen siger at han skal, men det nytter ikke rigtig noget.
Da hans ‘slipsedyr af en granfætter’ brækker kravebenet, får han pludselig tilbudt en plads på en skonnert, der skal sejle rundt om Fyn med den sydfynske afdeling af Konservativ Ungdom. Og hvorfor ikke? Havluften er jo så sund, og selvom man har en sart mave og føler sig som Bubber uden BS, kan man godt have et formål ved at stå til søs med de unge konservative. Som fortælleren siger da skonnerten forlader Svendborg Havn: ”Det er slut med at gemme sig”.
Gemme sig for hvad? For usikkerheden, utilfredsheden, frustrationen. Slut med at gemme sig for det trivielle hverdagsliv, hvor der altid er noget at være irriteret over. Brokker de sultne afrikanere sig på samme måde, spørger hovedpersonen sig selv. Mukker de over tilværelses tåbeligheder ved siden at hungersnøden? Eller tager de bare tingene som de kommer, mens de svinger med patterne og penishylstrene? Selv er han for ængstelig og utryg til ikke at lade sig styre af fornuften. Men nu er han altså på vej på togt med de ungekonservative.
Der sker ikke de store ydre begivenheder, som romanens bagside indrømmer, bortset fra at vores mand og en køn ungekonservativ ved navn Annette bliver lige lovlig glade for hinanden. Men sker der så nogle store indre begivenheder? Ja, jo, måske. Hovedpersonen reflekterer da både over både sin egen afføring og samlivet med konen (det lyder pludselig helt Leopold Bloomsk!), bl.a. konstaterer han om sin toilethygiejne, at vi ”er mænd på deltid, vi civiliserer os til døde.”
Jeg kan sagtens fange Mads Nørskov Rasmussens vilje til at være filosofisk, humoristisk og satirisk på én gang, og Til dem af jer der kender Ricardo har da også en rimelig underfundig overflade, men den stikker desværre ikke så dybt. Hvis forfatteren (som jeg mistænker ham grumme stærkt for) har prøvet at indtage den ledige position som en dansk Erlend Loe, så er det desværre ikke lykkedes. Smilet stivner inden komikken indfinder sig, og derfor kommer romanen kun til at sige nogle meget små og ret banale sandheder om den handlingslamme mand i midtvejskrise.
Mads Nørskov Rasmussen: Til dem af jer der kender Ricardo. 178 sider, 299 kr. Ries.